szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Udka po gruzińsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne udka kurczaka w pomidorach. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy go podać z ryżem, ziemniakami albo grzankami czosnkowymi.

Udka po gruzińsku

Składniki:

Udka po gruzińsku

 

  • 8 udek kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • przyprawa ziołowa do kurczaka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka po gruzińsku
Umyte udka kurczaka posypujemy ziołową przyprawą do kurczaka. Na gorącym oleju podsmażamy kurczaka z obu stron. Następnie zdejmujemy udka z patelni i na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebule. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku papryką chilli, solą i pieprzem.

Wrzucamy liście laurowe i dokładamy ponownie udka kurczaka. Następnie dusimy wszystko pod przykryciem ok. 30 minut. Czosnek drobno siekamy i dokładamy do udek. Dusimy razem jeszcze ok. 10 minut.

Siekamy zieleninę i dodajemy przed samym końcem.