Sposób przygotowania:
Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowymprzygotowanie sosu
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu cd
Goździki, ziele angielskie, pieprz utłuc w moździerzu i wysypać na miseczkę. Dodać do przypraw cynamon i gałkę muszkatołową.
przygotowanie sosu cd
W rondlu roztopić masło, dodać cebulę, miód, oprószyć solą i usmażyć. Do cebuli dodać pokrojone śliwki i przyprawy korzenne.
Całość podlać odrobiną wody i dusić aż wszystko będzie miękkie. Gotowy sos dokładnie zmiksować.
przygotowanie piersi kaczki
Piersi kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę kaczki naciąć w kratkę. Suchą patelnię rozgrzać i smażyć piersi skórką do dołu.
Wierzch mięsa oprószyć pieprzem. Po wytopieniu tłuszczu i zrumienieniu i skórki odwrócić mięso na drugą stronę i też obsmażyć.
Patelnię przykryć, wyłączyć gaz i odstawić mięso na 15 minut żeby w środku doszło i nie było suche. Piersi kaczki pokroić na plastry.
Podawać kaczkę z sosem i rukolą.