Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Makaron z tuńczykiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

ekspresowo i bardzo smacznie :-)

Makaron z tuńczykiem

Składniki:

Makaron z tuńczykiem

 

  • na 2 porcje:
  • 2 puszki 185 g tuńczyka (kawałki) w oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 duże cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • ok. 20-25 dkg makaronu (ja do tego dania używam razowego)

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem
Wstawiamy wodę do ugotowania makaronu a gdy się zagotuje - solimy i wsypujemy makaron, gotujemy na półtwardo. Kiedy makaron się gotuje otwieramy puszki, olej z jednej wlewamy na patelnię i podgrzewamy, olej z drugiej nie będzie nam potrzebny. Cebulkę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż się zeszkli, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek a następnie mięsko tuńczyka i 3/4 posiekanego szczypioru, mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem (dużo!). Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy resztą szczypiorku. Danie można przybrać posiekanym pomidorem.

Tagi:

makaron