WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Makaron z tuńczykiem z puszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i smaczne danie obiadowe na bazie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego z tuńczykiem z puszki.

Makaron z tuńczykiem z puszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem z puszki

 

  • 1 nieduża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (u mnie domowej roboty)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz do smaku
  • 200g makaronu spaghetti
  • 50-70g sera żółtego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem z puszki

ETAP 1:

Makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.

Chwilę razem przesmażyć. Dodać pomidory. Wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić razem kilka minut. Dodać tuńczyka i dobrze wymieszać. Zagotować. Przelać do odcedzonego makaronu. Wymieszać.

Posypać startym drobno żółtym serem. Wymieszać i wyłożyć na talerze.

Makaron z tuńczykiem z puszki
Makaron wymieszany z sosem i posypany startym żółtym serem
Makaron z tuńczykiem z puszki
Sos pomidorowy z tuńczykiem przełożony do makaronu
Makaron z tuńczykiem z puszki
Sos pomidorowy z tuńczykiem po przygotowaniu na patelni
Makaron z tuńczykiem z puszki
Tuńczyk z puszki dodany na patelnię do sosu
Makaron z tuńczykiem z puszki
Pomidory ze słoika dodane do cebuli