Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruchy, delikatny schab pieczony w warzywach i świeżych, ogródkowych ziołach. Pod koniec pieczenia podlany słodką śmietanką. Z młodymi ziemniakami w koperku smakuje wyśmienicie.

Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami

Składniki:

Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 pęczka kopru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego majeranku

Sposób przygotowania:

Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami
Mięso umyć osuszyć, pokroić w 1cm. plastry. Każdy plaster lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.

Kapustę poszatkować, obrane pieczarki przekroić na pół / duże w ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać razem.

Rosół/ bulion połączyć z przyprawami, oraz świeżymi ziołami.

W woreczku do pieczenia układać warstwami mięso oraz warzywa. Każdą warstwę zalać paroma łyżkami przygotowanego sosu. Woreczek umieścić w naczyniu do pieczenia.

Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Po tym czasie otworzyć rękaw, wlać słodką śmietankę, delikatnie wymieszać. Piec kolejne 5 min.