Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kaczka z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina uwielbia czarninę, ale co zrobić z pozostałym mięsem ( udka, piersi) można upiec tradycyjnie z marchewką, ale również można przygotować moim nowym sposobem. Polecam.

Kaczka z warzywami

Składniki:

Kaczka z warzywami

 

  • Jedna pierś z kaczki
  • 2 udka z kaczki
  • 1 opakowanie warzyw chińskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia Imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Sól
  • Opakowanie Tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kaczka z warzywami

I

Kaczka z warzywami
Przygotowanie mięsa z kaczki, kroimy i marynujemy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, wlewamy sos sojowy jasny, solimy, wsypujemy jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

II

Kaczka z warzywami
Przygtowujemy imbir, czosnek i smażymy razem z mięsem.

2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy mięso. Mieszamy do chwili, kiedy mięso się zarumieni i podlewamy ½ szklanki wody.

III

Kaczka z warzywami
Przygotowanie warzyw

3. Dodajemy warzywa, wlewamy sos sojowy ciemny, ocet, miód, ewentualnie solimy. Gotujemy 30 minut.

4. Po tym czasie zagęszczamy pozostałą skrobią rozrobioną w małej ilości wody.

IV

5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,

6. Tagliatelle wykładamy do naczynia, polewamy sosem z mięsem.

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.