ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 656]

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczane, tutaj podane z sosem mięsnym ale również można je podać same z innymi dodatkami.

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

 

 

  • sos mięsny: łopatka bez kości 50 dag,
  • olej rzepakowy 8 łyżek,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki większe,
  • papryka 2 sztuki duże,
  • przyprawa do gulaszu 1/2 opakowania,
  • woda 3-4 szklanki,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • mąka pszenna 2 łyżki woda 1/2 szklanki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Łopatkę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, podsmażać z 5 minut, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać z 5 minut. Wlać wodę, dodać przyprawę do gulaszu i gotować do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki lub ręcznie na tarce, ziemniaki z robota od razu do miski lecą, zostawić na 15 minut potem nakryć miskę talerzem i delikatnie wylać ciemny sok. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę pszenną, tartą bułkę, kucharka, paprykę ostrą, jajka i wszystko dobrze wymieszać, od razu smażyć placki.

Na rozgrzany mocno olej kłaść porcje nie duże placków i smażyć na rumiano z każdej strony, podawać z sosem mięsnym.
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Tarta bułka dodana dodaje chrupkości plackom.
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Niedzuże placki sa bardziej chrupiące od dużych, grubych.
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Łopatka pokrojona w kostkę musi być dobrze usmażona ale nie spalona.
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Sos jest bardzo smaczny nie tylko do placków.
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

Tagi:

placki dania