glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Makaron zapiekany z tuńczykiem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i proste danie na każdą chwile!

Makaron zapiekany z tuńczykiem i ricottą

Składniki:

Makaron zapiekany z tuńczykiem i ricottą

 

  • 2 puszki tuńczyka w olej
  • 250g Ricotty
  • 250-300g makaronu np. kokardki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • ok 10g żółtego startego sera
  • sól, pieprz
  • pietruszka (suszona lub w natce)
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z tuńczykiem i ricottą
Makaron gotujemy (czas będzie podany na opakowaniu) w osolonej wodzie z dodatkiem kilka kropel oleju. Tuńczyk odsączamy z oleju i przekładamy do półmiska, następnie dodajemy ricottę, śmietanę, jajko, starty ser całość mieszamy doprawiając pieprzem (1 mała łyżeczka) i solą (1/2 małej łyżeczki). Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do masy i mieszamy. Całość wykładamy na wysmarowaną olejem formę, na górę posypujemy pietruszką. Wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy 20 minut.