WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Meksykański garnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jednogarnkowe, mocno rozgrzewające danie z nutą kuchni meksykańskiej. Z mielonym mięsem, warzywami i ziemniakami.

Meksykański garnek

Składniki:

Meksykański garnek

 

  • 400 g mielonego mięsa
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 2 l bulionu lub wody
  • olej
  • słodka i ostra papryka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Meksykański garnek

Mięso

Meksykański garnek
Najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki i wołowiny.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy.

Ziemniaki

Meksykański garnek
Najlepiej użyć ziemniaków, które się nie rozpadną.

Ziemniaki obieramy i po umyciu kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka z bulionem, dokładamy mięso z patelni i gotujemy.

Warzywa

Meksykański garnek
Wybieramy małą, młodą cukinię i kroimy ze skórką.

Umytą cukinię kroimy w kostkę, tak jak wydrążoną paprykę. Dodajemy do garnka. Wrzucamy też odsączoną kukurydzę z puszki.

Gotowanie

Meksykański garnek
Wszystkie warzywa gotujemy z mięsem w sosie.

Do garnka wlewamy passatę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i gotujemy do miękkości.


Tagi:

obiad zupa danie