WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 582]

Bigos z miodem gryczanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Staropolski bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem mięs, suszonych grzybów, śliwek i miodu gryczanego.

Bigos z miodem gryczanym

Składniki:

Bigos z miodem gryczanym

 

  • ok 1 kg główka kapusty
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg łopatki
  • 0,5 kg wędzonej swojskiej kiełbasy
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 opakowanie wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z miodem gryczanym

Kapusta kiszona

Bigos z miodem gryczanym
Kapustę kiszoną tylko odciskamy z nadmiaru soku.

Kapustę odciskamy i kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą ponad jej poziom.

Kapusta biała

Bigos z miodem gryczanym
Białą kapustę szatkujemy i zaparzamy przed gotowaniem.

Z główki zdejmujemy wierzchnie liście i szatkujemy na miskę. Zalewamy wrzątkiem, zaparzamy i odlewamy wodę. Kapustę przekładamy do garnka.

Mięso

Bigos z miodem gryczanym
Mięso podsmażamy dość mocno i dodajemy do kapusty.

Mięso z łopatki kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju razem z pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażone dość mocno przekładamy do garnka. Dodajemy też pokrojoną w plasterki kiełbasę i gotujemy.

Dodatki

Bigos z miodem gryczanym
Bigos gotujemy dość długo, aż kapusta będzie miękka, a smaki się wymieszają.

Do garnka dokładamy pokrojone śliwki wędzone, namoczone wcześniej i również pokrojone suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie i miód. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy długo na małym ogniu.


Tagi:

danie bigos