iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makaron ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie przygotowane na szybko jest pyszne i zdrowe, maksymalnie odchudzone ze zbędnych kalorii posiadające pełnie smaku i aromatu.

Makaron ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron ze szpinakiem

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 30 dag liści szpinaku świeżego
  • 1 szczypta płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • 3-4 pomidory
  • 30 dag makaronu pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem

ETAP 1:

Makaron ze szpinakiem
Całość ma się tylko zeszklić a nie smażyć.

Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, cukinię w większą kostkę, a szynkę konserwową w paseczki.

Na patelni podgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę, szynkę i posiekany drobno czosnek, wymieszać i podsmażyć wszystko 2-3 minuty, dodać cukinię i smażyć kolejne 4 minuty.

ETAP 2:

Makaron ze szpinakiem
Szpinak odsączyć z nadmiaru wody i dodac na patelnię.

Szpinak umyć i odsączyć dobrze z wody, lekko przesiekać i wrzucić na patelnię, dodać chili i smażyć na patelni do momentu zmniejszenia się objętości szpinaku na koniec dolać jogurt, wymieszać i doprawić.

Makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody i po odcedzeniu wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać i po wierzchu posypać zieloną pietruszką i cząstkami pomidorów.