WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Warzywny pasztet z dynią i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet idealny nie tylko dla wegetarian. Z warzyw gotowanych na parze, pełen witamin i w pięknym, jesiennym kolorze.

Warzywny pasztet z dynią i marchewką

Składniki:

Warzywny pasztet z dynią i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Warzywny pasztet z dynią i marchewką

Parowanie

Warzywny pasztet z dynią i marchewką
Warzywa gotujemy do miękkości na parze.

Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości.

Masa

Warzywny pasztet z dynią i marchewką
Masę warzywną blendujemy, dodajemy resztę składników.

Po przestygnięciu warzyw, dokładnie je blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tartą bułkę i jajka.

Dokładamy też drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Wyrabianie

Warzywny pasztet z dynią i marchewką
Pasztet wyrównujemy w blaszce i posypujemy bułką.

Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką blaszki. Dociskamy łyżką i posypujemy bułką tartą.

Pieczenie

Warzywny pasztet z dynią i marchewką
Pasztet pieczemy ok 1 godziny w 200 stopniach.

Pasztet wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki, odwracamy i studzimy dokładnie.