MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Makaron ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przekonałam się do szpinaku bardzo niedawno, teraz mogę go jeść w różnorodnych potrawach. Makaron ze szpinakiem to nie tylko szybkie, ale przede wszystkim zdrowe danie.

Makaron ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem
Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem. Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem (lub mieszamy w garnku wszystko razem).
Makaron ze szpinakiem
Na mocno rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i czosnek
Makaron ze szpinakiem
Do posmażonego z cebulą czosnku dodajemy szpinak
Makaron ze szpinakiem
Po kilku minutach dodajemy pkorojony pomidor bez skórki
Makaron ze szpinakiem
Na koniec dorzucamy fetę, przyprawiamy pieprzem