Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.
3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.
5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotowe danie podajemy.
Smacznego.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.
3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.
5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotowe danie podajemy.
Smacznego.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)