Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam.

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem

Składniki:

  • 50 dag makaronu rurki
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag dobrej jakościowo wędliny
  • 25 dag sera żółtego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.

3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.

5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Gotowe danie podajemy.

Smacznego.