Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso, zioła i przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać pół szklanki śmietany, wymieszać, zagotować. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem. 10 dkg sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać. Dodać do nich ser i resztę śmietany, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron rozłożyć w dużym naczyniu do zapiekania. Makaron polać przygotowanym sosem jajecznym. Ułożyć na nim mięso i pieczarki. Resztę sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na wierzchu zapiekanki. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Podawać np. z ketchupem.