Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem tuńczyka, szpinaku i pieczarek, posypana parmezanem to pełnowartościowy posiłek, do wykonania w dość szybkim czasie. Bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Szpinak jeżeli jest mrożony odmróź i odciśnij z nadmiaru wody.

Tuńczyk również odcedź z wody.

Wszystkie te składniki wrzuć do naczynia, dopraw odrobiną mielonej gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Zapiekaj 20 minut w 180°C, po czym posyp całość parmezanem i zapiekaj jeszcze 5 minut.

Smacznego. 


Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
Ugotuj makaron al dente , pieczarki pokrój w plastry
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
Dodaj odciśnięty szpinak, dopraw solą, gałką i pieprzem
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
Tuńczyk również odciśnij z nadmiaru wody lub oleju
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
Wymieszaj wszystko i zapiekaj przez 20 minut
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
Po 20 minutach w piekarniku, posyp zapiekankę serem i zapiekaj kolejne 5 minut