paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Makaronowe muszle z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duże muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, kukurydzą z przyprawami.Całość zapieczona w sosie pomidorowym.

Makaronowe muszle z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe muszle z mięsem

 

  • mięso mielone 25 dag
  • makaron muszle duże 30 sztuk
  • kukurydza 1/2 puszki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bulion 200 ml
  • przecier pomidorowy 200 ml
  • śmietana 2 łyżki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego do smaku
  • oregano do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • szczypior 0,5 pęczka

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle z mięsem
Makaron muszle ugotować według informacji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni usmażyć mielone mięso wraz z czosnkiem i przyprawami do smaku. Do usmażonego mięsa dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypior, 4 łyżki sosu, całość wymieszać. Muszle z makaronu faszerować przygotowanym farszem a następnie posypać startym żółtym serkiem. Przygotować sos: Przecier wymieszać z bulionem oraz przyprawami, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku do smaku. Zagotować sos dodając do niego śmietanę. Sos przelać do naczynia do zapiekania i ułożyć w nim muszle z farszem. Zapiekać około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku.
Makaronowe muszle z mięsem
Na rozgrzanej patelni usmażyć mielone mięso wraz z czosnkiem i przyprawami do smaku.
Makaronowe muszle z mięsem
Do usmażonego mięsa dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypior, 4 łyżki sosu, całość wymieszać.
Makaronowe muszle z mięsem
rzecier wymieszać z bulionem oraz przyprawami, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku do smaku.
Makaronowe muszle z mięsem
Sos przelać do naczynia do zapiekania i ułożyć w nim muszle z farszem.