Sposób przygotowania:
Nadziane makaronowe muszle
Wodę zagotować z solą i olejem. Wrzucić muszle i ugotować do miękkości. Odcedzić. Rozłożyć czystą ścierkę lub ręcznik papierowy i rozłożyć muszlę jedna obok drugiej. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerz i wymieszać dokładnie z przyprawą kebab. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso i zrumienić je. Paprykę umyć,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na patelnię i wlać szklankę wody. Dusić do momentu gdy płyn całkowicie odparuję. Pomidory przełożyć do miski i końcówką do zup rozdrobnić je. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać 1 chochlę rozdrobnionych pomidorów oraz 1/3 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Każdą muszle nadziać 1 łyżką farszu i układać jedną obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z serem i bazylią. Polać muszle z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 20-25 minut. Smacznego!
2milutka
monikaT83
zewa
Mój też nie lubi eksperymentów, ale to danie zjadłby z apetytem i o dokładkę się pytał. Jest strasznym makaroniarzem.
monikaT83