Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny pomysł na obiad z makaronu pełnoziarnistego. Sos mięsno warzywny komponował się świetnie - polecam .

Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie

 

  • 20 dag makaronu świderki z mąki pełnoziarnistej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • olej
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka wędzona
  • 150 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Pomidory blendujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę obieramy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy. Zalewamy pomidory a następ[nie bulionem, mieszamy, dodajemy mięso doprawiamy do smaku i dusimy 10 minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Podajemy na ciepło.
Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie
Etap 1 na patelni podduszamy warzywa z cebulą
Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie
Etap 2 następnie dodajemy zblendowane pomidory
Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie
Etap 3 następnie dodajemy mięso mielone
Makaronowe świderki w warzywno-mięsnym sosie
Etap 4 następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy

Tagi:

mięso makaron