Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa Anety
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Można użyć makaronu typu rurki, kokardki, czy świderki. Cebulę kroimy na półplasterki, podduszamy na maśle lub oliwie. Oddzielnie smażymy mięso wieprzowe pokrojone w kosteczkę- ja miałam kawałek polędwiczki od schabu- dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, curry, bazylię, czosnek ). Do podsmażonego mięsa dorzucamy pokrojoną na kawałeczki kiełbasę i wędlinę- różnego rodzaju. Można dodać szynkę, kiełbasę zwyczajną, śląską lub podwędzaną- najlepiej jak są różne rodzaje wędliny po kawałeczku. Do tego dodajemy połowę zeszklonej cebuli. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko oliwą, wykładamy połowę ugotowanego makaronu, na to mieszankę cebulowo-mięsną. następnie wykładamy około 6-7 łyżek ketchupu i rozsmarowujemy. Wykładamy drugą połowę makaronu i na makaron przesmażone pieczarki z cebulą- smażymy pieczarki pokrojone w plasterki z dodatkiem soli, pieprzu i curry; dodajemy resztę zeszklonej cebuli. W rondelku gotujemy mleko na małym ogniu, dodajemy serek topiony i mieszamy cały czas, aż w sosie nie będzie grudek. Sos serowy szybko wylewamy na pieczarki, zanim zgęstnieje. Wierzch posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem, posypujemy bazylią. Zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 30 min, aż wierzch ładnie się zrumieni. SMACZNEGO :)