mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świderki z fetą, szynką i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, kolorowe danie makaronowe z fetą, oliwkami i sosem neapolitańskim

Świderki z fetą, szynką i oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świderki z fetą, szynką i oliwkami

 

  • 200 g makaronu świderki
  • słoik sosu neapolitańskiego
  • 150 g szynki
  • kilka zielonych oliwek nadz. papryką
  • 60 g fety
  • 1 łyżecz. oleju

 

Sposób przygotowania:

Świderki z fetą, szynką i oliwkami
Makaron świderki gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Szynkę kroję w paseczki. Podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni. Oliwki kroję w krążki. Ser feta rozkruszam na mniejsze kawałeczki. Sos neapolitański podgrzewam w rondlu, dodaję do niego pokrojoną szynkę i mieszam. Na talerze wykładam ugotowany makaron, na to wykładam gorący sos z szynką. Całość posypuję oliwkami i pokruszonym serem feta.
Świderki z fetą, szynką i oliwkami
Na niewielkiej ilości oleju podsmażam paseczki szynki
Świderki z fetą, szynką i oliwkami
W osobnym garnku lub rondlu podgrzewam sos neapolitański, łączę z resztą składników