dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto z masą makową i na kruchym cieście. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, które pasuje na każde święto.

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • 1 łyż octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe
  • Masa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 4 białka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Wszystkie składniki ciasta kruchego, oprócz migdałów łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części. Owijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki na pół godziny. Następnie większą częścią ciasta wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto skubiemy na wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Makowiec na kruchym cieście
Szybko zagniatamy ciasto kruche i wkładmamy do lodówki.
Makowiec na kruchym cieście
Większym kawałkiem ciasta wylepiamy dno formy.
Makowiec na kruchym cieście
Do masy makowej dodajemy ubitę na sztywną białka.
Makowiec na kruchym cieście
Ciasto pieczemy ok 50 minut na złoty kolor.