bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Świąteczny makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowiec na kruchym cieście robię tylko raz w roku właśnie na Boże Narodzenie. Może dlatego, że tu mogę właśnie udekorować gwiazdeczkami.

Świąteczny makowiec

Składniki:

Świąteczny makowiec

 

  • ciasto:
  • 15 dkg mąki,
  • 10 dkg orzechów zmielonych,
  • 10 dkg masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • masa makowa:
  • 30 dkg maku zmielonego,
  • 200 g mleka,
  • 5 dkg margaryny lub masła,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka marmolady,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • rodzynki, orzechy,
  • 1-2 łyżki wiórki kokosowe,
  • aromat migdałowy.

Sposób przygotowania:

Świąteczny makowiec
Przygotowanie ciasta:

Mąka, masło, żółtko, cukier puder, orzechy zmielone i proszek do pieczenia- posiekać nożem, następnie szybciutko zagnieść /ja to robiłam w malakserze/.

Przygotowanie masy makowej:

Zmielony mak, margaryna, mleko, cukier, zagotować, następnie dodać miód, marmoladę, jajko, bułka tarta, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, aromat migdałowy.

Ciasto wykładam do formy w której piekę tarty, nakłuć widelcem /obciążyć fasolką na papierze, aby ciasto nie wybrzuszyło się/ i podpiec w piekarniku przez 15 min. Następnie nałożyć masę makową i ponownie piec 25-30 min.