Sposób przygotowania:
Świąteczny makowiec
Przygotowanie ciasta:
Mąka, masło, żółtko, cukier puder, orzechy zmielone i proszek do pieczenia- posiekać nożem, następnie szybciutko zagnieść /ja to robiłam w malakserze/.
Przygotowanie masy makowej:
Zmielony mak, margaryna, mleko, cukier, zagotować, następnie dodać miód, marmoladę, jajko, bułka tarta, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, aromat migdałowy.
Ciasto wykładam do formy w której piekę tarty, nakłuć widelcem /obciążyć fasolką na papierze, aby ciasto nie wybrzuszyło się/ i podpiec w piekarniku przez 15 min. Następnie nałożyć masę makową i ponownie piec 25-30 min.
Mąka, masło, żółtko, cukier puder, orzechy zmielone i proszek do pieczenia- posiekać nożem, następnie szybciutko zagnieść /ja to robiłam w malakserze/.
Przygotowanie masy makowej:
Zmielony mak, margaryna, mleko, cukier, zagotować, następnie dodać miód, marmoladę, jajko, bułka tarta, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, aromat migdałowy.
Ciasto wykładam do formy w której piekę tarty, nakłuć widelcem /obciążyć fasolką na papierze, aby ciasto nie wybrzuszyło się/ i podpiec w piekarniku przez 15 min. Następnie nałożyć masę makową i ponownie piec 25-30 min.
Daga71