sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Szybki makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W tym roku po raz pierwszy użyłam gotowej masy makowej z puszki. W natłoku świątecznych przygotowań nie starczyło czasu na mielenie maku i tradycyjną masę makową. Czasami wykorzystanie gotowego produktu to dobre rozwiązanie.

Szybki makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Szybki makowiec na kruchym cieście

na ciasto

  • Składniki na formę 22x27cm:
  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko i 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

na mase

  • Masa makowa:
  • 2 puszki masy makowej (850 g) u mnie Helio
  • 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 3 białka

dekoracja

  • Dodatkowo:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • Posypka karmelowa

Sposób przygotowania:

Szybki makowiec na kruchym cieście

przygotowanie ciasta

Szybki makowiec na kruchym cieście
Zagniecione ciasto powinno byc elastyczne i miekkie.

Ciasto kruche:
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h.

przygotowanie masy

Szybki makowiec na kruchym cieście
Ubite bialka dodajemy do zimnej masy makowej

Przygotowujemy masę makową.
Masa makowa: w mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, smażymy ok 20 min w celu odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojone bakalie, namoczone w wodzie i odciśnięte rodzynki, orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i miód. Często mieszamy, aby masa nie przywarła do dna garnka. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka.

walkowanie ciasta

Szybki makowiec na kruchym cieście
mase makowa rozprowadzamy rownomiernie na ciescie

Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt i przekładamy do blaszki (wymiary około 22 X 27 cm). Na kruche ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy.

ETAP 4:

Szybki makowiec na kruchym cieście
paski ciasta kruchego ukladamy po skosie.

Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy na skos na cieście tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny, tak aby uzyskać konsystencję lukru. Przy pomocy silikonowego pędzelka nanosimy lukier na ciasto. Posypujemy karmelową posypką. Smacznego.