kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Makowiec na 18 sposobów

Makowiec z bezą na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli lubicie makowiec, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spód z kruchego ciasta, dodatek marcepanu oraz bezowej pierzynki sprawie że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne. Gorąco polecam!

Makowiec z bezą na kruchym cieście

Składniki:

Makowiec z bezą na kruchym cieście

podstawowe

  • kruche ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g masła
  • 20 g drobnego cukru do wypieków

 

  • Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 1 jajko L
  • 30 g masła
  • 25 g drobnego cukru
  • 55 g płynnego miodu
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 200g masy marcepanowej

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z bezą na kruchym cieście
Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.

Masa makowa:

Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić.

Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko i kontynuować miksowanie do połączenia. Dodać wcześniej przygotowany mak oraz bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i grubo posiekane orzechy włoskie. Masę marcepanowa pokroić w mała kostkę i wymieszać z masą makową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową do połączeni składników.

Masę makowa wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód.

Beza:

W misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej, błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka.