Sposób przygotowania:
Makowiec z bezą na kruchym cieście
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
Masa makowa:
Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić.
Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko i kontynuować miksowanie do połączenia. Dodać wcześniej przygotowany mak oraz bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i grubo posiekane orzechy włoskie. Masę marcepanowa pokroić w mała kostkę i wymieszać z masą makową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową do połączeni składników.
Masę makowa wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód.
Beza:
W misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej, błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka.
Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
Masa makowa:
Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić.
Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko i kontynuować miksowanie do połączenia. Dodać wcześniej przygotowany mak oraz bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i grubo posiekane orzechy włoskie. Masę marcepanowa pokroić w mała kostkę i wymieszać z masą makową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową do połączeni składników.
Masę makowa wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód.
Beza:
W misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej, błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka.