jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makowy deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Deserki to moja słabość. Uwielbiaj je robić i jeść:)

Makowy deser

Składniki:

Makowy deser

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • 1,5-2 szklanek gotowej masy makowej,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • Około 12 sztuk pierników bez czekolady,
  • Orzechy, czekolada, rurki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Makowy deser
Na dno pucharków kruszymy pierniki, po około 2 sztuki na jedna porcję(mogą być także ciasteczka korzenne, z przyprawą do piernika, cynamonem). Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dokładamy do niej stopniowo masę makową. Masa makowa sama od siebie jest słodka, więc jeśli ktoś nie chce bardzo słodkiego deseru dodaje jej mniej (1,5 szklanki). Na koniec dokładamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Makową śmietankę wylewamy na pierniki. Wierzch posypujemy pokrojoną czekoladą oraz orzechami. Odstawiamy deser do chłodu na około 0,5 godziny, by stężał. Przed podaniem wbijamy do niego rurki.