Sposób przygotowania:
Makowy deser
Na dno pucharków kruszymy pierniki, po około 2 sztuki na jedna porcję(mogą być także ciasteczka korzenne, z przyprawą do piernika, cynamonem). Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dokładamy do niej stopniowo masę makową. Masa makowa sama od siebie jest słodka, więc jeśli ktoś nie chce bardzo słodkiego deseru dodaje jej mniej (1,5 szklanki). Na koniec dokładamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Makową śmietankę wylewamy na pierniki. Wierzch posypujemy pokrojoną czekoladą oraz orzechami. Odstawiamy deser do chłodu na około 0,5 godziny, by stężał. Przed podaniem wbijamy do niego rurki.
Ela Dz
jaga85
Dokładnie tak. Pozdrawiam!