marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Makrela w marynacie cytrynowo-ziołowej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety z makreli opłukać,osuszyć,sporządzić marynatę z podanych składników.Natrzeć nią filety,wstawić do lodówki.Zawinąć w folię i upiec.

Makrela w marynacie cytrynowo-ziołowej.

Składniki:

Makrela w marynacie cytrynowo-ziołowej.

 

  • 2 filety ze świeżej makreli,
  • masełko czosnkowe lub pietruszkowe,
  • Marynata:
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • po szczypcie różnych ziół,np.szałwia,oregano,cząber.
  • Ponadto folia aluminiowa,
  • węgiel drzewny.

Sposób przygotowania:

Makrela w marynacie cytrynowo-ziołowej.
Filety z makreli opłukać w kranie z bieżącą wodą,osuszyć.Wycisnąć sok ze świeżej cytryny,odrzucić pestki, zioła suszone lub świeże rozetrzeć lub posiekać,a świeże przedtem opłukać i wrzucić do średniej miski wraz z obranymi i zgniecionymi ząbkami czosnku,zalać pięcioma łyżkami oliwy i soku z cytryny.Wymieszać i obtoczyć w gotowej marynacie filety,włożyć miskę do lodówki na 3 godziny przed grillowaniem. Na pół godziny przed pieczeniem rozpalić grill węglem drzewnym, filety wyjąć z lodówki.Zawinąć w folię aluminiową i piec z 15-25 min.Po upieczeniu,zdjąć folię z ryby,pokroić ją na kawałki i podawać z masełkiem pietruszkowym czy innym i pieczywem.