Sposób przygotowania:
Makrela w marynacie cytrynowo-ziołowej.
Filety z makreli opłukać w kranie z bieżącą wodą,osuszyć.Wycisnąć sok ze świeżej cytryny,odrzucić pestki, zioła suszone lub świeże rozetrzeć lub posiekać,a świeże przedtem opłukać i wrzucić do średniej miski wraz z obranymi i zgniecionymi ząbkami czosnku,zalać pięcioma łyżkami oliwy i soku z cytryny.Wymieszać i obtoczyć w gotowej marynacie filety,włożyć miskę do lodówki na 3 godziny przed grillowaniem. Na pół godziny przed pieczeniem rozpalić grill węglem drzewnym, filety wyjąć z lodówki.Zawinąć w folię aluminiową i piec z 15-25 min.Po upieczeniu,zdjąć folię z ryby,pokroić ją na kawałki i podawać z masełkiem pietruszkowym czy innym i pieczywem.