jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron w sosie bananowo – bakaliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Szybki, pyszny obiad, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Do sosu można dodać swoje ulubione bakalie. POLECAM

Makaron w sosie bananowo – bakaliowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie bananowo – bakaliowym

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu Tagliatelle,
  • 1 duży banan lub 2 mniejsze,
  • 1 łyżka miodu,
  • Około 0,5 szklanki śmietanki słodkiej,
  • Garść orzechów włoskich,
  • Około 8 moreli suszonych,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka cukru,

 

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie bananowo – bakaliowym
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i porcjujemy na talerze. Miedzy czasie przygotowujemy sos. Orzechy siekamy delikatnie. Gotowe prażymy chwilkę na suchej patelni. Następnie dodajemy do nich miód, cukier, śmietankę oraz pokrojone morele i rodzynki. Całość smażymy, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec wrzucamy do niego pokrojonego banana. Moment razem podgrzewamy. Sos wykładamy na ugotowany makaron. Podajemy.
Makaron w sosie bananowo – bakaliowym
orzechy przekrawamy i delikatnie prażymy na patelni
Makaron w sosie bananowo – bakaliowym
Do gotowych orzechów dodajemy śmietankę, miód, morele i rodzynki
Makaron w sosie bananowo – bakaliowym
Pod koniec do sosu dodajemy pokrojone banany
Makaron w sosie bananowo – bakaliowym
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem

Tagi:

makaron