Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pączki gniazdka wiedeńskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne, chrupiące pączusie- gniazdka wiedeńskie. Doskonała propozycja na tłusty czwartek. Polecam gorąco!!!

Pączki gniazdka wiedeńskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki gniazdka wiedeńskie

 

  • 15 dag masła
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki gniazdka wiedeńskie
Masło razem z wodą przekładam do garnka. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Dodaję sól. Zaparzam ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawiam do przestudzenia. Ciasto miksuję z jajkami i spirytusem. Ciasto przekładam do szprycy. Papier do pieczenia tnę nożyczkami na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciskam okrągłe kółeczka. Na rozgrzany olej wrzucam ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdejmuję papier. Gniazdka smażę na rumiano z dwóch stron. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.
Pączki gniazdka wiedeńskie
Masło razem z wodą przekładam do garnka. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Dodaję sól. Zaparzam ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawiam do przestudzenia.
Pączki gniazdka wiedeńskie
Ciasto miksuję z jajkami i spirytusem. Ciasto przekładam do szprycy.
Pączki gniazdka wiedeńskie
Papier do pieczenia tnę nożyczkami na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciskam okrągłe kółeczka. Na rozgrzany olej wrzucam ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdejmuję papier.
Pączki gniazdka wiedeńskie
Gniazdka smażę na rumiano z dwóch stron. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.