misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Domowe gniazdka

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wspomnienie wakacji nad morzem:) Pyszne lekkie i puszyste smażone ciasteczka. Doskonałe do kawy lub herbaty.

Domowe gniazdka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe gniazdka

 

  • Ciasto:

 

 

  • Lukier:

 

  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy (może być cytryna)
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • olej do głębokiego smażenia
  • papier do wypieków
  • ręcznik papierowy do osączenia nadmiaru tłuszczu

Sposób przygotowania:

Domowe gniazdka
Papier do wypieków tniemy na kwadraty o boku około 10cm. Wielkość zależy od tego jak duże chcemy gniazdka. Następnie za pomocą pędzelka każdy kwadrat smarujemy odrobiną oleju. Dzięki temu ciasto łatwiej odejdzie od papieru.



Wodę zagotować z masłem oraz szczyptą soli. Następnie umniejszyć gaz. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę i cały czas energicznie mieszać. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zostawiamy, by ciasto ostygło. Gdy będzie już chłodne dodajemy po jednym jajku (każde następne po tym jak poprzednie zostanie "wchłonięte" przez ciasto) i dokładnie ucieramy.

Gotowym ciastem napełniamy szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i z jej pomocą na każdy natłuszczony kwadrat wyciskamy koła. Najpierw jedno, a następnie na nie drugie. Można też robić po jednym kole nie dając na niego drugiej warstwy ciasta. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego ciasta.

Następnie bierzemy kwadraty do ręki i ostrożnie przekładamy je na gorący olej tak, by ciasto było w oleju, a kwadrat pływał po powierzchni. Papieru nie zdejmujemy od razu po włożeniu do oleju!!!

Kiedy ciasto jest już chwilę w gorącym oleju papier po kilku sekundach sam odejdzie. Najgorsze za nami:) Teraz smażymy z każdej strony przez kilka minut na złoty kolor.

Temperatura smażenia jest taka jak przy smażeniu pączków.Usmażone gniazdka przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną górę każdego gniazdka zanurzamy w lukrze.



Lukier:



Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą.
Domowe gniazdka
Gotowym ciastem napełniamy szprycę i za jej pomocą wyciskamy koła na natłuszczone kwadraty
Domowe gniazdka
Każde usmażone gniazdko odkładamy na ręcznik papierowy by ociekło z nadmiaru tłuszczu
Domowe gniazdka
Ostudzone gniazdka wierzchnią stroną zanurzamy w lukrze