Sposób przygotowania:
Hiszpańskie pączki z nutą rumową
Zagotować wodę z masłem i solą, do wrzątku wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto tak długo mieszać aż zacznie się odrywać od dna garnka. Czekamy chwilę aż ciasto lekko się przestudzi i kolejno wbijamy po 1 jajku stale mieszając ciasto. Rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na papier wyciskamy kółka puste w środku (torus). Papier wkładamy do garnka na rozgrzany olej w ten sposób aby papier był na wierzchu a ciasto pod spodem. Gdy ciasto samo odejdzie od papieru zdejmujemy go. Po chwili pączki odwracamy i smażymy z drugiej strony na jasnozłoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Z rumu i cukru pudru przygotowujemy (ucieramy) lukier na tyle płynny aby można go nakładać pędzlem na pączki. Lukrujemy pączki i pozostawiamy do zastygnięcia lukru. SMACZNEGO!
msewka
edytaha