Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Małe pizze z serem i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i zdrowe pizze dla maluchów

Małe pizze z serem i wędliną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Małe pizze z serem i wędliną

 

  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 cebula biała,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • ser żółty gouda w plastrach,
  • wędlina krakowska podsuszana,
  • keczup pikantny,
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • woda ciepła

Sposób przygotowania:

Małe pizze z serem i wędliną
Z drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy na 10 minut a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy olej i pomału wodę by powstało lśniące ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy. Z wyrośniętego ciasta kształtujemy koła o średnicy 10 cm . Smarujemy je przecierem wymieszanym z przyprawami. Cebule przesmażamy na margarynie. Przekładamy na surowe pizze. Przykrywamy plastrem sera i wędliny. Na wędlinę kładziemy jeszcze kawałek sera. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Małe pizze z serem i wędliną
Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce
Małe pizze z serem i wędliną
Na blaszce rozkładamy ciasto ukształtowane w małe placki.
Małe pizze z serem i wędliną
Najpierw smarujemy je przecierem i wykładamy przesmażoną cebule.
Małe pizze z serem i wędliną
Przygotowane pizze piczemy w nagzranym piekarniku

Tagi:

sery ser wędlina