ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Małe ptysie z budyniem waniliowo-czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne małe ptysie nadziane kremem budyniowym. Ptysie są chrupiące, delikatne. Jedyna wada to szybko znikają z talerza.

Małe ptysie z budyniem waniliowo-czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Małe ptysie z budyniem waniliowo-czekoladowym

 

 

  • krem budyniowy:
  • mleko 1/2 litra,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie,
  • cukier 4 łyżki,
  • margaryna 200 gram

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Małe ptysie z budyniem waniliowo-czekoladowym
W garnku gotować wodę z margaryną, na roztopioną margarynę wsypać mąkę i szybko mieszać cały czas aby masa się nie przypaliła, gdy masa jest zbita zdjąć garnek z ognia i wystudzić dobrze.

Do zimnej masy dodać jajka i mikserem utrzeć na gładką, gęstą masę, masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę z papierem do pieczenia nie duże porcje w odstępach od siebie.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut, upieczone ptysie dobrze wystudzić.

krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka, cukier zagotować i wlać budynie wymieszane w reszcie mleka, mieszać do zagęszczenia i dobrze wystudzić.

Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.

Krem nałożyć do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i nadziewać wszystkie ptysie, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Małe ptysie z budyniem waniliowo-czekoladowym
Są bardzo łatwe do wykonania i upieczenia.