Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną
Do rondelka przelać wodę i włożyć do niej margarynę oraz dosypać szczyptę soli. Nastawić margarynę z wodą i solą na podgrzewanie na niedużym płomieniu. Gdy margaryna z wodą będzie się gotować dosypać do nich mąkę i wszystko mieszać dalej podgrzewając, aż ciasto będzie odchodzić od rondelka, odstawać od dna. Odchodzącą od garnka masę na ptysie zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie zmiksować ją z jajkami kolejno wbijając do masy po jednym jajku i ucierając ją mikserem. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blachę z papierem nakładać łyżką porcje surowego jeszcze ciasta ptysiowego robiąc między ptysiami odstępy, gdyż całkiem sporo urosną. Blachę wypełnioną surowymi jeszcze ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ptysie przez około 25 – 30 minut, aż będą złociste. Upieczone ptysie odstawić na chwilę do wystygnięcia, a gdy ostygną przekrajać je na pół. Śmietanę 30% tłuszczu ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru oraz z cukrem waniliowym i śmietan – fixem. Przekrojone ptysie wypełniać, przekładać ubitą słodką, bitą śmietaną. Złożone i wypełnione bitą śmietaną ptysie posypywać z wierzchu cukrem pudrem.