Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1617]

Ryż z tuńczykiem i warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste i pyszne danie. Gotowe w godzinę. Bardzo podzielne. Lubię połączenie ryżu z tuńczykiem, do tego warzywa. Polecam. Ugotujcie.

Ryż z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

Ryż z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 średnie pomidory
  • 20 dag ryżu białego
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania

Sposób przygotowania:

Ryż z tuńczykiem i warzywami
1. Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i usuwamy skórki.

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy tuńczyka, ryż i chwilę wszystko razem przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami.

3. Gotowe danie podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.