SUPERPRZEPIS

Malinowa kopuła o smaku straciatella

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Malinowa kopuła o smaku straciatella

Słodka kopuła która urzeka smakiem i aromatem soczystych malin, zachwycająca niezmiennie zarówno dzieci jak i dorosłych, nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru.
Niezwykły smak uzyskałam małym nakładem pracy-tak jak lubię!

Składniki:

Malinowa kopuła o smaku straciatella

Warstwa z malinami:

  • 2 galaretki czerwone
  • 15 dag świeżych malin

Warstwa straciatella

  • 400 ml śmietanki kremowej 30%
  • 200 g kremowego twarożku naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 15 dag świeżych malin
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag okrągłych biszkoptów

Dodatkowo:

  • metalowa lub szklana okrągła miska
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Malinowa kopuła o smaku straciatella

Warstwa malinowa:

Malinowa kopuła o smaku straciatella
maliny zalewamy w misce tężejącą galaretką

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody,odstawiamy do wystygnięcia. Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Miskę wykładamy folią spożywczą, wsypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała.

Warstwa starciatella

Malinowa kopuła o smaku straciatella
do ubitej śmietanki w twarożkiem dodajemy maliny i czekoladę

Żelatynę zalewamy małą ilością gorącej wody-tak aby można ją było rozpuścić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, wsypując cukier puder w trakcie miksowania twarożek i płynną wystudzoną żelatynę.Na sam koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę oraz świeże maliny, mieszamy delikatnie ręcznie aby owoce się nie rozpadły.

ETAP 3:

Malinowa kopuła o smaku straciatella
masę wylewamy na warstwę z galaretką wciskamy biszkopty, chłodzimy

Masę wylewamy na warstwę z galaretą, wygładzamy łyżką, wciskamy biszkopty, wypukłą stroną do środka-aby utworzyć podstawę deseru.
Chłodzimy całą noc w lodówce. Dekorujemy wg swojego uznania.