Sposób przygotowania:
Deser „Śmietankowa kopuła z truskawkami"Biszkopty
Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć masę tworząc dwa koła: jedno o dolnej średnicy miseczki, w której będziemy robić deser. Drugie o górnej średnicy miseczki. Tak przygotowane ciasto na biszkopciki piec w 180 st.C około 5-10 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.
Masa śmietankowa
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i startą białą czekoladę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować. Miseczkę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie umieścić mały biszkopcik. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić w pół. Umieścić je na bokach miseczki, przecięciem na zewnątrz.
Dekoracja
Środek kopuły wypełnić masą śmietankową i przykryć większym biszkoptem. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin. Stężoną kopułę wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i zdjąć miseczkę oraz folię aluminiową. Wierzch udekorować rozpuszczonymi kostkami czekolady, truskawkami oraz wiórkami kokosowymi. Smacznego!