czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Truskawkowa kopuła

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Deser bardzo ładnie się prezentuje, dzieci go uwielbiają;)

Truskawkowa kopuła Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowa kopuła

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa kopuła
Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Truskawkowa kopuła
Miskę wyłożyc folią i plasterkami truskawek
Truskawkowa kopuła
ugotować budyń, wymieszac z resztą owoców
Truskawkowa kopuła
Masę budyniową nałożyc do miski, schłodzić