MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Malinowa rozpusta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To... istna poezja smaku! :) nigdy nie jadłam lepszego ciasta z malinami. Nie za słodkie, lekko kwaskowe - rozkosz dla podniebienia :) warto było dla niego siedzieć po nocy, bo do porannej kawy tego było nam potrzeba :)

Malinowa rozpusta

Składniki:

Malinowa rozpusta

 

  • Ciasto:
  • 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej
  • 7 łyżek cukru
  • 8 żółtek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Malinowy mus:
  • 8 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 budynie o smaku malinowym

 

  • Dodatkowo:
  • maliny - świeże, opłukane i osuszone - 1 koszyczek

Sposób przygotowania:

Malinowa rozpusta
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (40% i 605). Mniejszą wkładamy do zamrażarki, a większą do lodówki. Po 20 minutach wyjmujemy większą część, rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Dopasowujemy do spodu formy. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu) - do zrumienienia. Studzimy Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia - około 3-4 minuty. Następnie wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze 4-5 minut na wolnych obrotach. Powstałą piankę wykładamy na przestudzony spód i wciskamy maliny, dość ciasno obok siebie. Z zamrażarki wyciągamy pozostały kawałek ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę, rozsypujemy na cieście. Gotowe ciasto pieczemy 40-45 minut. Musimy zwracać uwagę na kruszonkę - jeśli zbyt mocno się podpieka przełączamy na samą grzałkę dolną.

Tagi:

ciasto