Sposób przygotowania:
Malinowy tort dla sześciolatka
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Wymieszać silikonową szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstwić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. WARSTWA MALINOWA: maliny opłukać i dokładnie osączyć z wody. Następni przełożyć je do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na pół godziny, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia. WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 część malinowej masy, na której ułożyć warstwę umytych i starannie osuszonych malin. Następna warstwa, to 1/3 część ubitej z cukrem śmietany kremówki. Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.. *masa malinowa jest wystarczająco wilgotna, dlatego blatów biszkoptowych nie należy nasączać ponczem*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki "artystyczny nieład", a pozostałą śmietanę zjęść prosto z miski *wierzch tortu posypany jest przez mojego pmocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać *Tort najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.