agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Torcik malinowy pyszny i delikatny w smaku

Tort malinowy

Składniki:

Tort malinowy

 

  • masa marcepanowa różowa 1 opak
  • jajka 5 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • dżem malinowy 1 opak
  • polewa biała 1 opak
  • dekoracje perełki1 opak
  • krem malinowy 1 opakowanie
  • sok pomarańczowy 1/4 szkalnki

Sposób przygotowania:

Tort malinowy
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą wodą w celu zniwelowania drobnoustrojów chorobotwórczych, mąkę przesiać na sicie. Białka oddzielić od żółtek, białka przełożyć do miski i ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, nie należy przerywać ubijania biszkopta. Następnie należy dodać i żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.
Okrągłą tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto biszkoptowe do formy. Nagrzać piekarnik i piec biszkopt w temperaturze około 180 -200 stopni C przez około 40 -50 minut. Uchylić piekarnik i przestudzić ciasto, następnie wyjąć biszkopt. Przekroić biszkopt na dwie równe połowy. Według przepisu podanego na opakowaniu należy przygotować krem malinowy. Oba biszkopty należy skropić sokiem pomarańczowym. Jeden biszkopt posmarować dżemem malinowym. W dalszej kolejności należy wyłożyć krem malinowy na pierwszy biszkopt posmarowany dżemem malinowym. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć masę marcepanową, którą należy uformować równomiernie na powierzchni tortu. Ozdobić kolorowymi elementami dekoracyjnymi. Wykonać wzorki przy pomocy flamastrów dekoracyjnych. Schłodzić tort przed podaniem.

Tagi:

jajko jajka