jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowe tartaletki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Po obiedzie lubię wypić kawę i zjeść coś na słodko. Te „mini, malinowe” tarty spełniły się w roli deseru doskonale. Jest niestety jeden minus tego przepisu. Tartaletki znikają szybciej niż były przygotowane. Inspiracja- Nigella Lawson)

Malinowe tartaletki

Składniki:

Malinowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag maki pszennej,
  • 1 kopiata łyżka kakao,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/5 łyżeczki sody

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
  • Nadzienie:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3,5 łyżeczki żelatyny,
  • ¾ litry malin,
  • 3 łyżki cukru pudru (można więcej, cukier dajemy wg uznania)

 

  • Dodatkowo:
  • Kilka malin do dekoracji,
  • ¼ opakowania czerwonej galaretki ,
  • 0,5 szklanki malinowego soku

 

Sposób przygotowania:

Malinowe tartaletki
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z kakao. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną. NADZIENIE I WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki. Śmietankę ubijamy. Następnie dokładamy do niej serek. W dalszej kolejności cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki napełniamy tężejącą malinową śmietanką. Odstawiamy do zastygnięcia. Między czasie galaretkę rozpuszczamy w gotującym soku malinowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Za pomocą łyżeczki delikatnie nanosimy tężejąca galaretkę na zastygnięte babeczki. Ponownie odstawiamy do chłodu, by galaretka zastygła.