jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowa "szarkolta"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto jest bardzo uniwersalne. W zależności od sezonu można go przygotować z różnymi owocami: jabłka, truskawki, borówki, , porzeczki, śliwki, brzoskwinie. I za to je lubię:)

Malinowa "szarkolta"

Składniki:

Malinowa "szarkolta"

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu
  • Piana:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo: maliny –około 1 litr

Sposób przygotowania:

Malinowa "szarkolta"
CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy energicznie. Gotowe ciasto dzielmiy na dwie części. Pierwszą cześć wykładamy na przygotowaną blaszkę , drugą część schładzamy. Na wyłożone ciasto wykładamy równomiernie owoce. Na owoce wykładamy ubita pianę. Na piane ścieramy schłodzone ciasto. Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. PIANA: Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. do ubitych dodajemy stopniowo cukier. na koniec dodajemy budynie. delikatnie mieszamy całość. piane wykładamy na owoce.