kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Malinowa tarta z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo lubię kruche ciasto, które jest podstawą tarty. W okresie letnim, kiedy pełno świeżych owoców, często ją przygotowuję. Całości dopełnia pyszny krem budyniowy.

Malinowa tarta z kremem budyniowym

Składniki:

Malinowa tarta z kremem budyniowym

 

 

  • Krem:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Malinowa tarta z kremem budyniowym
1. Do miski wsypać mąkę i cukier oraz wbić jajko i żółtko. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wcześniej podanych składników. Całość ugnieść na jednolitą masę. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut.

2. Ugotować budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. Formę do tarty dokładnie nasmarować masłem lub margaryną. Ciasto lekko rozwałkować i równo ułożyć w formie. Dno tarty po nakłuwać gęsto widelcem. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Krem: margarynę dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego (!!) budyniu i ucierać, aż do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

5. Krem wyłożyć na ostygnięty spód tarty. Na wierzch tarty ułożyć maliny. Tartę podawać schłodzoną.

Tagi:

owoce tort