Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta bananowo-malinowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna tarta z owocami do kawy

Tarta bananowo-malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta bananowo-malinowa

 

  • CIASTO
  • mąka 250 gr
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
  • cukier puder 100 gr
  • margaryna 150 gr
  • żółtka 2 szt
  • KREM
  • Jogurt naturalny -400 ml
  • ser biały -1 kost (250)
  • śmietana 18% - 250 ml
  • cukier puder - 2 łyżki
  • galaretka brzoskwiniowa - 1 opak
  • galaretka agrestowa - 1 opak
  • WIERZCH CIASTA
  • galaretka truskawkowa - 1 opak
  • maliny leśne
  • banan - 1 szt
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Tarta bananowo-malinowa
CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop.



KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel na ogniu, mieszając aż składniki się połączą i będzie gorące, nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować.



Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Zastygniętą galaretką polać owoce, włożyć do lodówki. Ozdobić listkami mięty.
Tarta bananowo-malinowa
Maliny leśne przebrane opłukane i osączone
Tarta bananowo-malinowa
Z przygotowanych składników zagnieciono kruche ciasto
Tarta bananowo-malinowa
Składniki na krem podgrzane wsypane zostały galaretki
Tarta bananowo-malinowa
Wierzch tarty wyłożony owocami i zalany galaretką