SUPERPRZEPIS

Rolada malinowa łaciata

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 23
Rolada malinowa łaciata

Rolada którą robi się szybko, jest lekka jak puch i mocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka.

Składniki:

Rolada malinowa łaciata

 

  • biszkopt

 

 

 

  • krem:

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada malinowa łaciata

ETAP 1:

Rolada malinowa łaciata
maliny podgotowane w rondelku i przetarte

Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny i na wolnym ogniu gotuję aż maliny będą miękkie. Przecieram przez sitko.

ETAP 2:

Rolada malinowa łaciata
kropki z ciasta kakaowego na papierze do pieczenia

Do miski wbijam białka, najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową , dodaję odrobinę soli i miksuję na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, na końcu dodaję żółtka i ubijam na puch.

Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszam już łyżką drewnianą. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia wylewam ciasto zostawiając dwie łyżki do których dodaję kakao.

Ciemne ciasto wykładam łyżeczką w kilka miejsc rolady robiąc kleksy.

.

ETAP 3:

Rolada malinowa łaciata
rolada upieczona blaszce zwinięta razem z ręcznikiem

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się.

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku.

Zostawić do ostudzenia.

ETAP 4:

Rolada malinowa łaciata
krem malinowy ubity z malin i śmietany do przełożenia

Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć.

Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty.

Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, układam resztę malin, i zwijam roladę. Dodatkowo owijam jeszcze w papier i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.


Tagi:

krem owoce ciasto