Sposób przygotowania:
Mleczne pęczotto z owocamiEtap 1
Mleko przelać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać pestki. Pestkę i całą laskę wanilii wrzucić do mleka, dodać syrop z mniszka, zagotować.
Etap 2
Kaszę dwukrotnie przepłukać wodą, odsączyć, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, chwilę podprażyć. Do kaszy dodać likier, wymieszać.
Etap 3
Do kaszy wlać gorącą wodę. Kaszę przykryć, gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie do kaszy wlać chochelkę gorącego mleka. Chwilę gotować na małym ogniu bez przykrycia. Jak kasza wchłonie płyn, dodać kolejną chochelkę mleka i tak do jego wyczerpania. Kaszę często mieszać, żeby się nie przypaliła. Jak kasza będzie już miękka, zdjąć patelnię z ognia, do kaszy dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko ładnie się połączy. Kaszę lekko przestudzić, ma być ciepła, ale nie gorąca.
Etap 4
Wszystkie owoce umyć, odsączyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Morele pozbawić pestek, pokroić w półplasterki. Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki. Czereśnie wypestkować, przekroić na pół.
Etap 5
Owoce dodać do kaszy, wymieszać.
Etap 6
Pęczotto podzielić na porcje, udekorować listkami mięty i podawać.
Czekoladka 2