Sposób przygotowania:
Cytrynka -proste ciasto z galaretkąciasto
Cytryn myjemy i sparzamy wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą skórkę i wyciskamy sok.
Masło roztapiamy i studzimy.
Całe jajka ucieramy z cukrem przez około 7-10 minut.
Masa wyraźnie zbieleje i powiększy swoją objętość.
Dodajemy stopniowo przesiane obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia.
Teraz nie przerywając ucierania wlewamy masło i sok, oraz skórkę z cytryny.
Masę przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, tłuszczem smarujemy tylko odkryte boki i pieczemy 30 minut w 180 st.
Upieczone studzimy.
przygotowanie ciasta
Zimne ciasto dziurkujemy dość gęsto grubszym okrągłym patyczkiem.
jeżeli patyczek będzie grubszy robimy dziurki rzadziej, jeżeli cieńszy to gęściej
galaretka
Galaretki rozpuszczamy w/g wskazań producenta i studzimy, zimną możemy włożyć do lodówki. Zimne ciasto dziurkujemy dość gęsto grubszym okrągłym patyczkiem.
Gdy galaretka zaczyna się ścinać wylewamy połowę na ciasto, wkładamy do lodówki- wystarczy 15 minut,
Potem wylewamy resztę, a na górę wysypujemy ulubione, sezonowe owoce.
Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.