reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cytrynka -proste ciasto z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto cytrynowe jest prościutkie i można je przygotować nawet bez większego doświadczenia. Dzięki galaretce jest wilgotne i jeszcze bardziej cytrynowe, na upały idealne.

Cytrynka -proste ciasto z galaretką

Składniki:

Cytrynka -proste ciasto z galaretką

 

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • 2 galaretki cytrynowe.

 

  • Dodatkowo

 

  • świeże drobne owoce - maliny, borówki, poziomki, małe truskawki

Sposób przygotowania:

Cytrynka -proste ciasto z galaretką

ciasto

Cytrynka -proste ciasto z galaretką
to proste ciasto, które zawsze wychodzi:)

Cytryn myjemy i sparzamy wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą skórkę i wyciskamy sok.

Masło roztapiamy i studzimy.

Całe jajka ucieramy z cukrem przez około 7-10 minut.

Masa wyraźnie zbieleje i powiększy swoją objętość.

Dodajemy stopniowo przesiane obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia.

Teraz nie przerywając ucierania wlewamy masło i sok, oraz skórkę z cytryny.

Masę przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, tłuszczem smarujemy tylko odkryte boki i pieczemy 30 minut w 180 st.

Upieczone studzimy.

przygotowanie ciasta

Cytrynka -proste ciasto z galaretką
mój patyczek ma około 0,5 cm średnicy i dziurki robię mniej więcej co 3 -4 cm

Zimne ciasto dziurkujemy dość gęsto grubszym okrągłym patyczkiem.

jeżeli patyczek będzie grubszy robimy dziurki rzadziej, jeżeli cieńszy to gęściej

galaretka

Cytrynka -proste ciasto z galaretką

Galaretki rozpuszczamy w/g wskazań producenta i studzimy, zimną możemy włożyć do lodówki. Zimne ciasto dziurkujemy dość gęsto grubszym okrągłym patyczkiem.

Gdy galaretka zaczyna się ścinać wylewamy połowę na ciasto, wkładamy do lodówki- wystarczy 15 minut,

Potem wylewamy resztę, a na górę wysypujemy ulubione, sezonowe owoce.

Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.


Tagi:

ciasto owoce