kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Malinowe semifreddo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i domowe malinowe semifreddo. Przygotowane na bazie mrożonych malin i mleka skondensowanego. Polecam.

Malinowe semifreddo

Składniki:

Malinowe semifreddo

 

  • 280 g mrożonych malin
  • 5 łyżek cukru
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 tubka mleka skondensowanego słodzonego
  • foremka silikonowa 10 x 20 cm

Sposób przygotowania:

Malinowe semifreddo
Dzień wcześniej maliny przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.

Odstawiamy na całą noc do rozmrożenia.

Na drugi dzień przecieramy maliny przez sito. Przetarte maliny razem z sokiem gotujemy na małym ogniu przez godzinę, studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tubkę mleka skondensowanego słodzonego - cały czas miksujemy.

Na koniec dodajemy połowę syropu malinowego, miksujemy do połączenia. Na dno foremki wlewamy kilka łyżek syropu malinowego, na to kilka łyżek ubitych lodów, resztę syropu malinowego, resztę ubitych lodów. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny.

Tagi:

deser