SUPERPRZEPIS

Semifreddo- malinowa straciatella

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Semifreddo- malinowa straciatella Więcej zdjęć (4)

Dla wielbicieli malin i lodów to deser wymarzony:). Deser pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. POLECAM GORĄCO!

Składniki:

Semifreddo- malinowa straciatella

Składniki (forma 10x30 cm)

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany,
  • 1 czekolada deserowa (70% kakao),
  • ok 300 gram malin,
  • ok 10 kakaowych herbatników

Sposób przygotowania:

Semifreddo- malinowa straciatella

ETAP 1

Semifreddo- malinowa staciatella
Jajka ubijamy z cukrem na puch

Jajka wybijamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy do puszystości (najlepiej na parze). Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Semifreddo- malinowa staciatella
Śmietankę ubijamy dokładnie

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy gęstą śmietanę, a w dalszej kolejności przygotowane jajka.

ETAP 3

Semifreddo- malinowa staciatella
Startą czekoladę dodajemy do masy śmietanowo- jajecznej

Gdy składniki się połączą dodajemy do nich czekoladę. Całość mieszamy już za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części.

ETAP 4

Semifreddo- malinowa staciatella
Przygotowaną masę lodowa wykładamy do formy naprzemiennie z malinami

Na dno przygotowanego naczynia wykładamy pierwszą część. Układamy na niej maliny. Wyłożone maliny przykrywamy drugą częścią masy. Ponownie wykładamy warstwę malin. Całość przykrywamy trzecią częścią śmietanowej masy.

ETAP 5

Semifreddo- malinowa staciatella
Wierzch deseru przykrywamy herbatnikami

Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy go tam do momentu zamrożenia. Gotowe semifreddo delikatnie wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami, kroimy w plastry i podajemy.