Sposób przygotowania:
Semifreddo- malinowa straciatellaETAP 1
Jajka wybijamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy do puszystości (najlepiej na parze). Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy gęstą śmietanę, a w dalszej kolejności przygotowane jajka.
ETAP 3
Gdy składniki się połączą dodajemy do nich czekoladę. Całość mieszamy już za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części.
ETAP 4
Na dno przygotowanego naczynia wykładamy pierwszą część. Układamy na niej maliny. Wyłożone maliny przykrywamy drugą częścią masy. Ponownie wykładamy warstwę malin. Całość przykrywamy trzecią częścią śmietanowej masy.
ETAP 5
Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy go tam do momentu zamrożenia. Gotowe semifreddo delikatnie wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami, kroimy w plastry i podajemy.
Magdalena88
weronikaS